Výroční zpráva 2015

Milí přátelé Pětky,

Odhalení pamětní desky Jaroslavu Novákovi – Braťkovi zakladateli 5.přístavu vodních skautů na Vinohradské vodárně 14.3.2015

dovolujeme si Vám zaslat krátkou informaci o tom, co je nového v našem oddíle.

Náš oddíl má v roce 2015 celkem 106 registrovaných členů. Ze srovnání s předchozími lety je jasné, že počet členů (vč. počtu dětí) roste, z čehož máme radost.

do 15 15-18 18-26
26+
celkem
2015 48 5 11 42 106
2012 34 14 8 29 85
2009 30 5 10 26 71

Počet členů a věková struktura 2009-2015.


V souvislosti s novým občanským zákoníkem nese od 1. 4. 2015 naše jednotka název: „Junák – český skaut, přístav Pětka Praha, z. s.

 

Oddílový program

Dva roky po stoletém výročí běží oddílový program dál.  O pololetních prázdninách proběhly ve spolupráci s oddílovými rodiči již tradiční dětské přebory Petrášky.

Na jaře jsme se zúčastnili okresního setkání všech skautů z Prahy 3 a základního kola Svojsíkova závodu. Naše hlídka Děbenek s přehledem vyhrála a postoupila do celopražského kola, kde obsadila čtvrté místo.

Květnová prodloužená výprava byla částečně pracovní, pomáhali jsme majiteli letošní táborové louky mezi Telčí a Starou Říší s vybíráním kamenů na poli. Kluci zvládli zapojit i cyklistický program.

Před létem proběhly dvě celovíkendové vody, tentokrát jsme jeli dva úseky Sázavy. S přípravou i realizací obou etap nám opět významně pomohli rodiče, za což jim děkujeme.

Po prázdninách jsme zahájili školní rok jednodenním Březákem a výpravou na Benešovsko. Významný úspěch jsme zaznamenali na pražském závodu Přes tři jezy, kde naše Děbenky obsadily druhé místo v kategorii Žáci open.

Podzimní prázdniny jsme strávili v Přelouči, kde jsme v celkovém počtu 45 osob využili ubytovací kapacitu místní skautské klubovny. Pět dní děti bojovaly o přízeň Olympských bohů, ať už hlavou při souboji inteligence nebo kombinací strategie a rychlých nohou při noční městské hře.

V prosinci nás ještě čeká Mikulášská, tak uvidíme, jestli dorazí i Eman…

Tábory

Jedna louka, dva tábory. Holky strávily dva a půl týdne pátráním po ukradeném diadému, stopy je zavedly až k šéfovi podsvětí, kterého se nakonec podařilo dopadnout. Kluci putovali prérií a učili se přežít v drsné přírodě bez vymožeností civilizace. Společně jsme hráli soft, zpívali u ohně a oba tábory zakončili velkým táborákem, na kterém se sjeli i oddíloví rodiče a příznivci z řad bývalých členů.

Další akce

V březnu se konal již třetí oddílový ples v divadle na Dobešce, tentokrát v námořnickém stylu. Byl to krásný večer v tanečním duchu se spoustou kostýmů a s předtančením v režii několika generací členek oddílu.

Den poté, 14. března, tedy přesně 101 let od první schůzky Pětkařů, byla odhalena pamětní deska Braťkovi na Vinohradské vodárenské věži.

Bývalí členové a kapitáni našeho oddílu se také podíleli na diskusním večeru v rámci cyklu Skautské fenomény na téma: „Jak vést a inspirovat druhé“.

V srpnu reprezentovalo 6 členek náš přístav na 23. světovém jamboree v Japonsku. Čtrnáctidenní pobyt mezi více než 40 000 skauty z celého světa přinesl holkám mnoho multikulturních zážitků, mimo jiné i poznání Japonské kultury zblízka díky dvoudennímu pobytu v místních rodinách. Jak bylo přislíbeno při stoletých oslavách, Pětka jim poskytla příspěvek z vybraných darů – v celkové výši 30 tisíc Kč.

Srdečně zdraví

                                                                                                                                                                             váš kapitanát

Vážení přátelé,

blíží se konec roku a s ním období, kdy leckdo žádá o pomoc a sponzoring. My se tímto připojujeme. V posledních letech k nám dorazily silné ročníky a je nás tak mnohem víc, než v minulosti. Pro program je to skvělé, pomalu nám ale přestává stačit vybavení. S pomocí grantů a některých z Vás jsme se pustili do renovace pramic a vodáckého vybavení, řada dalšího, například malé „iglú“ stany k využití na podnikách, ale na obnovu čeká.

Kdo by nám byl ochoten v libovolné míře přispět, může tak udělat převodem na účet 108048663/0300.

Zájemci o darovací smlouvu můžou kontaktovat Čábu na adrese m.faladova@gmail.com.