Výroční zpráva 2020

Ahoj!

Opět po roce se ozýváme s oddílovými zprávami. Rok 2020 byl pro oddíly jako pro všechny ovlivněn Covidovou pandemií, ale i přes všechny omezení se činnost oddílů nezastavila.

Nový rok otevřela Sluníčka výpravou do Jizerských hor na běžky či sněžnice. Následovaly oblíbené přebory Petrášky. Na jaře jsme ještě stihli březnovou výpravu, a pak již přišel první lock-down. Schůzky se postupně po zvládnutí technických potíží přesunuly z klubovny do virtuálního prostředí. U holek hlavně do videokonferencí, kluci si vytvořili vlastní oddílový svět ve virtuální realitě, kde mohou zakončit schůzku pokřikem u stožáru v táborovém prostředí. Na jaře jsme oželeli sjezdy českých řek i skautské závody a setkání. Tábory se díky zlepšené epidemiologické situaci mohly uskutečnit, jen v posunutém termínu v srpnu. Opět v Lužických horách za přispění Kráčela a jeho luk a pomoci se zásobováním vodou. Holky se vrhly na pomoc britské královně dopadnout zloducha vstoupením do sborů tajné služby po vzoru agenta 007. Kluci se ocitli v prostředí Ameriky 30.let a zapojily se do války gangů. Na podzim se opět kvůli Koronaviru uskutečnilo jen pár schůzek naživo a tak se další oddílový rok přesunul do on-line prostředí. V prosinci se povedlo jak klukům a holkám se opět setkat v reálném světe na Vánočních výpravách a schůzkách.

I přes nepříznivou situaci se oddílový život nezastavil, opět došlo k malým obměnám ve vedení oddílů. Nyní se 5. přístav skládá z několika samostatných jednotek – Sluníčka, Děběnky, Pišišvoři, Velcí kluci, a nově z odrostlých členů zakládáme roverský kmen. Za rok 2020 jsme registrovali 80 dětí do 15 let a 25 vedouích do 26 let. Dále k nám stále spadá  43 členů v kategorii dospělých činovníků a oldskautů. Kapacity oddílů jsou tedy stále plné, nováčky přijímáme z řad sourozenců nebo dle počtů odrostlých členů.

Oddílům se tedy nadále daří a doufáme, že se budeme moci co nejřívě opět setkávat a věnovat se programu naživo. Děkujeme všem vedoucím, kteří se zvládli přizpůsobit, a snaží se věnovat dětem i přes nepříznivou situaci s nasazením i nadále.

Všechny zdravíme a přejeme pevné zdraví i nervy!

Za kapitanát

Miriam, Ptáče a Sakus